Kalligrafie

Kalligraferen © Waterjufferweb.nl

Tweede periode
feb ’19 – jul ’19
10 zondagen
12.30 – 13.30
Cursusprijs55 euro
kinderen en volwassenen

Elk kind heeft behoefte zich op een creatieve manier te uiten. Dat begint met het bewegen van de vingers. Als er geen schrijfmateriaal in de buurt is, wordt er van alles gebruikt om op te “schrijven”. En ook met een houtje kan er in het zand worden “geschreven”.
Nog voordat een kind kan praten met woorden, kan het al “praten” op papier. Met zijn krabbels maakt het zijn eigen wereldje zichtbaar.

Kinderen willen graag mooie letters maken. Het worden dan kunstwerkjes op zich. Heel geconcentreerd maken ze de mooiste letters. En wat is het dan leuk om aan het eind van zo’n uurtje die trotse snuitjes te zien, met een uitdrukking van: “Zo, dit heb ik toch maar mooi gemaakt!”.

Op zondagmiddagen krijgen kinderen vanaf 6 jaar de gelegenheid om lekker bezig te zijn met “mooi schrijven”.
Er is voor maximaal 10 kinderen plek aan de grote tafel.
We gaan aan het werk met een kalligrafiestift en ruitjespapier/-schrift (vakjes 1cm x 1cm).

Met plezier samen creatief bezig zijn, genieten van het schrijven en versieren en daarna elkaars werk bewonderen

De kinderen leren een kalligrafiestift op de juiste manier te gebruiken. Daarna leren ze om met versieringen prachtige werkstukjes te maken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van kleurpotloden, viltstiften, waterverf, pastelkrijt of ecoline.
Door middel van eenvoudige tot iets moeilijkere oefeningen worden de creatieve talenten en het concentratievermogen ontwikkeld.
Daarnaast krijgen de kinderen informatie over de verschillende kalligrafische alfabetten en een klein stukje schriftgeschiedenis.

Kalligrafie © Waterjufferweb.nl

De eerste keer ga ik met de kinderen aan de slag met de basisvormen voor het kalligraferen.
Daarna gaan we beginnen met de letters. Wanneer we die een beetje kunnen schrijven, gaan we versieringen oefenen.
En dan wordt het tijd om kalligrafische werkstukjes te gaan maken: naambordjes, menukaartjes, verjaardagskaarten, kerstkaarten, spreuken en/of spreekwoorden uitwerken en versieren…

Tweede periode
10 februari
17 februari
10 maart
17 maart
31 maart
14 april
19 mei
2 juni
23 juni
7 juli