Metaforen

Kalligraferende waterjuffer

volwassenen

Het woord metafoor komt uit het Grieks en betekent overbrenging. Door het gebruik van een metafoor breng je de betekenis van het ene begrip over op het andere. Een metafoor kan een beeld zijn of een uitdrukking.
Wat doen metaforen?

  • Doorbreken grenzen
  • Spreken verbeeldingskracht aan
  • Roepen herkenning op
  • Maken positieve associaties mogelijk
  • Geven diepgang aan communicatie
  • Versterken de boodschap
  • Zorgen voor verankering van waarden

De kracht van de metafoor

Een metafoor kan je helpen om gevoelens onder woorden te brengen (Ik voel me als een gekooide vogel). Vaak is de boodschap verborgen, maar voel je wel aan wat ermee bedoelt wordt. Een metafoor is een mooi hulpmiddel om extra betekenis toe te voegen aan de taal of op een ander manier naar de werkelijkheid te kijken (stop met stenen stapelen, ga huizen bouwen). De metafoor huizen bouwen wordt al jaren gebruikt in cultuurtrajecten om aan te geven dat je een motiverend hoger doel en gemeenschappelijke zingeving nodig hebt om mensen in beweging te brengen. Huizen staan voor levenslust, lef, creativiteit, innovatie, vakmanschap, liefde en bezieling. Zoiets bouw je niet alleen, dat doe je samen.

Subtiele kracht

Breng je een boodschap te letterlijk, dan bestaat het risico dat mensen in de verdediging schieten of zich aangevallen voelen. Bij het vertellen van een metafoor zorg je ervoor dat een boodschap indirect wordt overgebracht en beelden oproept die uitnodigen tot aanvoelen en begrijpen. Wat er gebeurt is dat de persoon in kwestie het verhaal vergelijkt met zijn eigen waarden en handelen en dus ook zelf conclusies hieraan verbindt. Daarmee is de kans groter dat de essentie van je verhaal wordt geaccepteerd en dat de ander zich intrinsiek aangesproken voelt om zijn gedrag aan te passen.