Zentangle

Zentangle © Waterjufferweb.nl

kinderen en volwassenen

Zentangle is heel eenvoudig en iedereen kan het.
Kenmerkend voor zentangle is, dat je met herhaalde patronen in korte tijd al een klein kunstwerk kan maken. Het leuke is dan dat je door lijn voor lijn te tekenen, een op het oog ingewikkeld patroon maakt.
Misschien heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je tijdens een telefoongesprek of tijdens een vergadering motiefjes of patroontjes zat te tekenen. Dan ben je ongemerkt al bezig geweest met het maken van een zentangle.
Voor het maken van een zentangle heb je papier, een zwarte fineliner en een potlood nodig. Je gebruikt geen gum. Fouten bestaan namelijk in deze methode niet. Het hoeft allemaal niet perfect en je potlood gebruik je alleen om schaduwen te maken, zodat je kunstwerk meer gaat leven.
Doordat je voor zentangle zo weinig nodig hebt, is de methode heel geschikt om altijd en overal toe te passen.

Zentangle © Waterjufferweb.nl

Wat leer je ervan?

Het mooie van bezig zijn met zentangle is dat het ontspant en meditatief kan werken en daarnaast ontwikkelt het je creativiteit en concentratievermogen.
De methode is erop gericht om je linkerbrein tijdens het tekenen zo min mogelijk te gebruiken. De methode is dus erg ‘mindful’.
Je zal ervaren dat je rustig wordt en dat het je hoofd heerlijk ‘leeg’ maakt. Bovendien leer je door het maken van een zentangle , dat het kunstwerk niet perfect hoeft te zijn, dat er fouten gemaakt mogen worden, die dan weer te gebruiken zijn. Dit is een verademing voor mensen die perfectionistisch zouden zijn.
Daarnaast is het maken van een zentangle erg leuk om te doen en je kan al in een kwartier een mooi kunstwerkje maken. De methode is dan ook heel geschikt voor drukbezette mensen.